Klassiska karnevaler runt om i världen

Runt om i världen hålls det olika karnevaler, ofta varje år. Det är omöjligt att skriva om de alla, men här ska jag i alla fall ta upp några av de mest klassiska karnevalerna som finns. 

Karneval i sig har en lång historia och dess rötter går tillbaka till magiska riter som utfördes för mycket länge sedan. Idag är det vanligt att karnevaler hålls innan påskens fasta. Ordet i sig, karneval, kommer av italienska ordet carnevale och latinets carnelevare eller carnelevale, som står för ta bort kött. Det kan även vara ordet carrus navilis, som betyder skeppsvagn. Tiden före fastan har alltså varit ett frosseri av mat och fest, till skillnad mot fastan, där man avstår från allt detta. 

Mardi Gras i New Orleans

Mardi Gras är troligen en av de mest kända och även en av de största karnevalerna över hela världen. Det är många som vallfärdar hit för att uppleva denna folkfest, då hela New Orleans deltar. Festivalen kom till genom de franska bosättarna och lever kvar än idag.

Karnevalen i Rio

Säger man karneval är det ofta just karnevalen i Rio många tänker på. Brasilien och Rio de Janeiro är karnevalen personifierad. Man har firat karneval här sedan länge, sen 1600-talet, så det är en en lång och gammal tradition. 

Karneval i Las Palmas, Gran Canaria

Varje år så är det även stor karneval på Gran Canaria och det i staden Las Palmas. Dessa festligheter är för alla! Man korar till exempelvis olika karnevaldrottningar, samt korar en drottning av drag och barn-drottningar. Det är inte bara klädseln som är viktigt för att ta hem titeln, man ska även uppträda inför publik!

Karnevalen i Venedig

Detta är en mer sofistikerad karneval och man har även en bal. Balen heter Tiepolo-balen och den hålls i Palazzo Pisani-Moretta. Den som ordnar denna karneval är en äkta venetiansk baronessa. Självklart är det ett måste för alla deltagare att ha karnevalklädsel, som mask och vackra klänningar med mera.

Karnevalen i Nice

Karneval i Nice är något som måste upplevas. Här händer det en massa grejer. Det är allt från fyrverkerier, föreställningar, enorma papier mâché dockor, blommor och en massa mer. Sedan är det ett karnelvalståg på paradgatan Promenade des Anglais.

26 May 2020